Slægten

Mine aner

Min mor, Helene Pedersen, dyrkede slægtsforskning. Det er primært hendes arbejde, der findes på denne hjemmeside. Jeg har, siden hun døde i 2009, tilføjet enkelte oplysninger, når jeg stødte på dem.

Du kan starte i navnelisten, eller med udgangspunkt i mine forældre (oplysninger om nulevende personer er udeladt).

Mormors stilehæfte (fra 1919/1920)

Min mormor, Christine Marie Thaysen, blev født i 1898 i en egn af Sønderjylland, som på det tidspunkt hørte under Tyskland. Hun gik 7 år i (tysk) skole og kom herefter ud at tjene, som det var sædvanligt på den tid.

Familien var dansksindet, og børnene fik lov til at komme på højskole i Danmark for at lære dansk sprog, kultur og historie. For min mormors vedkommende måtte det udskydes til efter 1. verdenskrig, men i vinteren 1919-1920 var hun på Sorø Højskole. Det blev en meget stor oplevelse for hende.

Hendes stilehæfte fra højskoleopholdet er interessant læsning. Det indeholder blandt andet en beretning om, hvordan de sønderjyske højskoleelever i Sorø rejste hjem for at stemme i forbindelse med Genforeningen i 1920. Der er også tanker om, hvordan hun ville bruge 500 kr., og hvorfor hun mener, at kvinder skal ligestilles med mænd ... men ikke omvendt ;-)

Stilene vidner om en meget tænksom og begavet ung dame. Det sproglige niveau er tårnhøjt og med meget få fejl. Det imponerer mig, specielt når jeg tager i betragtning, at hendes korte skolegang var foregået på tysk.

Jeg har indskannet, renskrevet og forsynet stilehæftet med billeder og biografiske noter:
Christines stilehæfte - Sorø Højskole 1919-1920.pdf